Älvans årsmöte
Hålls lördagen den 12 mars kl 15 i sockenstugan. Älvan bjuder på Annso-grillens berömda smörgåstårta.

Konst i Älvsbacka
Hybrida air är ett internationellt konstprojekt där ett antal konstnärer arbetat dels online, dels fysiskt på plats i Älvsbacka. Utställningen av de fysiska verken i Älvsbacka är avslutad. Men på internet finns de fortfarande Facebook-sida eller https://hybrida.space/

Byalaget protesterade

mot Karlstad kommuns nedläggningsplaner av Älvsbacka sockenbibliotek. Biblioteket som inrättades 1843 är än idag en viktig samlingspunkt för bygdens befolkning. Här kan vi träffas och utbyta lite tankar. En liten demokratiutpost i utkanten av Karlstad kommun! Efter dialog med kommunen verkar planerna ha skrinlagts. NWT har gjort ett reportage(bakom betalvägg)

Ekoby i Älvsbacka?!
Vi har fått landsbygdsutvecklingsstöd av Karlstad kommun för att göra en förstudie avseende en framtida ekoby i Älvsbacka. Låter spännande, eller hur! Mer information hittas här


Swisha till byalaget: 123 185 83 56OBS! Kontakta hakan.nilsson@alvsbacka.se om ni inte har lösenordet till medlemssidorna!

Ni som är intresserade av att få regelbundna Älvsbackanyheter via mail, skicka ett mail till mig /Elisabeth

Hur hanterar byalaget dina personuppgifter?
Hur funkar det med cookies(kakor) på webbplatsen?


Kontaktinformation:
Cecilia Skoglund tel 0705275290 eller epost
styrelsen@alvsbacka.se

Vill du bli medlem i Älvan, byalaget i Älvsbacka?

Vi söker alltid nytt material att publicera på Älvsbackas hemsida. Har du något förslag? eposta byalaget


Har du använt Google? Ser inte alla sidor? Klicka här!

Älvans filmklubb 2022!

Tyvärr... med anledning av den rådande Covidsituationen skjuter
vi upp starten av Älvans filmklubb för våren 2022.
Vi övervakar utvecklingen och åtkommer så
fort så möjligt!

Vi gör ett försök med filmklubb även under våren 2022. Arrangemanget bygger till fullo på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Håll utkik efter eventuella ändringar. Vi börjar den 2 januari med den danska filmen "En runda till"

Klicka här för hela programmet

Att gå på Älvans filmklubb ska kännas tryggt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade att vara fortsatt försiktiga. Därför råder vi dig att avvakta med att köpa medlemskort tills du är fullt vaccinerad. Och du stannar självklart hemma om du känner dig sjuk. Tack för att du visar hänsyn!

Välkomna önskar byalaget

Ur Permans pärmar

Valsverket Elvsbacka bruk ungefär 1890...
klicka på bilden för mer information om personerna
på bilden


Vandringstips i Älvsbacka!

Karlstads kommun har gjort ett fantastiskt jobb med att renovera våra vackra och omväxlande vandringsleder i Älvsbacka. @friluftslivkarlstad har gjort ett antal livesändningar från lederna i Älvsbacka. Jättekul!

Varför inte passa på att vandra nu i dessa coronatider?
Garanterat unika natur- och kulturupplevelser!

Läs mer här!

.

Snabbfakta om Älvsbacka

Älvsbacka ligger knappa 5 mil norr om Karlstad mellan sjöarna Gräsmången och Östra Örten. Längs det vattendrag som förbinder de bägge sjöarna ligger byn Östanås. Här anlades 1642 ett järnbruk med tillhörande herrgård som senare blev en träffpunkt för dåtidens svenska societet. 1894 gick bruket i konkurs.

Sedan dess har området med tillhörande byggnader varit skola för vanartiga gossar, verkstadsskola, turistanläggning, flyktingförläggning m.m. Trots att den gamla herrgården och dess flyglar är nedbrunna finns än idag en kulturhistorisk atmosfär i området som stärks av kvarvarande gamla brukshus, ruiner och de gamla träden i den engelska parken.

Älvsbacka har en rik och varierad natur. Här möts olika naturtyper och klimatzoner. Möt tjäder och mård i norrlandsskogen, blåsippsblå mattor och visslande järpar i rika kalkrika granskogar, lyssna till smålommens vildmarksljud från någon av alla tjärnar och förundras av vackra och rara fjärilar på blommande skogsängar.

Älvsbacka är idag ett ”inneställe för utemänniskor”. Vill du vandra själv eller i grupp, rasta eller sova vid något av våra vindskydd, fika, laga mat i grillstugan, fiska, åka skridskor, skidor, bada, paddla kanot, lära om natur och kultur, sommarfika på Älvans kafé, bada vedeldad bastu ja då är Älvsbacka och Östanåsområdet den givna utflykten för dig, dina vänner, din skolklass, ditt företag.

utsikt över Gräsmången Fotograf: Håkan Nilsson

Om personuppgiftbehandling och cookies(kakor) kontakta: webbansvarig

Copyright © 2021 Älvsbacka

 

 

 
 
 
 
 
Bokningslista bastu
 
Hitta hit!
 
Snabbfakta Älvsbacka
 
Solkartan, funkar huset för solpaneler?
 

Alvsbacka Webbmail 

 

 
Operation rädda bina!

Schools for the future!