Julbord
Lördag 18 december serveras julbord på Molkoms folkhögskola kl 17. Kostnad 385 kr, 365 för pensionärer. Älvan subventionerar med 100 kr/person och barn under 12 år går gratis
för medlemmar. Anmälan till Totten 073 026 63 98 senast 4 december

Ny översiktsplan

Karlstad kommun har tagit fram en ny översiktsplan,  – Karlstad 2050. Nu har alla chansen att påverka Karlstad kommuns utveckling mot år 2050. Byalaget kommer att lämna synpunkter.
Översiktsplanen kommer upp för diskussion på nästa medlemsmöte. Läs och kom med synpunkter!


Konst i Älvsbacka
Hybrida air är ett internationellt konstprojekt där ett antal konstnärer arbetat dels online, dels fysiskt på plats i Älvsbacka. Utställningen av de fysiska verken i Älvsbacka är avslutad. Men på internet finns de fortfarande Facebook-sida eller https://hybrida.space/


Byalaget protesterade

mot Karlstad kommuns nedläggningsplaner av Älvsbacka sockenbibliotek. Biblioteket som inrättades 1843 är än idag en viktig samlingspunkt för bygdens befolkning. Här kan vi träffas och utbyta lite tankar. En liten demokratiutpost i utkanten av Karlstad kommun! Efter dialog med kommunen verkar planerna ha skrinlagts. NWT har gjort ett reportage(bakom betalvägg)

Ekoby i Älvsbacka?!
Vi har fått landsbygdsutvecklingsstöd av Karlstad kommun för att göra en förstudie avseende en framtida ekoby i Älvsbacka. Låter spännande, eller hur! Mer information hittas här


Swisha till byalaget: 123 185 83 56OBS! Kontakta hakan.nilsson@alvsbacka.se om ni inte har lösenordet till medlemssidorna!

Ni som är intresserade av att få regelbundna Älvsbackanyheter via mail, skicka ett mail till mig /Elisabeth

Hur hanterar byalaget dina personuppgifter?
Hur funkar det med cookies(kakor) på webbplatsen?


Kontaktinformation:
Cecilia Skoglund tel 0705275290 eller epost
styrelsen@alvsbacka.se

Vill du bli medlem i Älvan, byalaget i Älvsbacka?

Vi söker alltid nytt material att publicera på Älvsbackas hemsida. Har du något förslag? eposta byalaget


Har du använt Google? Ser inte alla sidor? Klicka här!

Irländsk afton med Dún Aengus!
Lördagen den 11 december kommer det att svänga det rejält!
B
yalaget Älvan har tillsammans med Acksjöbygdens samlingslokalförening bjudit in bandet Dún Aengus som spelar irländsk musik.
Vi håller till i Acksjöns gamla skola. Obs enbart för medlemmar i resp förening!
Pubtallrik, vin och öl till försäljning.
-Inträde 100 kr
-Pubtallrik 100 kr (Från Annsogrillen: Spett med olika korvar, oliver, olika ostar, tacochips med dipp, tunnbrödssnittar med skinkröra och purjolök. Måste förbeställas)
-Öl eller vin 25 kr


OBS! Insläpp kl 1830. Visst ska du med!? Kontakta Totten tel 073 026 63 98 innan 5 decemberVälkomna önskar byalaget
 

och Acksjöbygdens samlingslokalförening!

Att gå på Älvans aktiviteter ska kännas tryggt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade att vara fortsatt försiktiga. Därför råder vi dig att delta på Älvans aktiviteter enbart om du är fullt vaccinerad. Och du stannar självklart hemma om du känner dig sjuk.
Tack för att du visar hänsyn!

Älvans filmklubb!

OBS ändring, sista filmen visas söndagen 2 januari 2022!!

Klicka här för hela programmet

Att gå på Älvans filmklubb ska kännas tryggt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ovaccinerade att vara fortsatt försiktiga. Därför råder vi dig att avvakta med att köpa medlemskort tills du är fullt vaccinerad. Och du stannar självklart hemma om du känner dig sjuk. Tack för att du visar hänsyn!

Välkomna önskar byalaget

Ur Permans pärmar

Valsverket Elvsbacka bruk ungefär 1890...
klicka på bilden för mer information om personerna
på bilden


Vandringstips i Älvsbacka!

Karlstads kommun har gjort ett fantastiskt jobb med att renovera våra vackra och omväxlande vandringsleder i Älvsbacka. @friluftslivkarlstad har gjort ett antal livesändningar från lederna i Älvsbacka. Jättekul!

Varför inte passa på att vandra nu i dessa coronatider?
Garanterat unika natur- och kulturupplevelser!

Läs mer här!

.

Snabbfakta om Älvsbacka

Älvsbacka ligger knappa 5 mil norr om Karlstad mellan sjöarna Gräsmången och Östra Örten. Längs det vattendrag som förbinder de bägge sjöarna ligger byn Östanås. Här anlades 1642 ett järnbruk med tillhörande herrgård som senare blev en träffpunkt för dåtidens svenska societet. 1894 gick bruket i konkurs.

Sedan dess har området med tillhörande byggnader varit skola för vanartiga gossar, verkstadsskola, turistanläggning, flyktingförläggning m.m. Trots att den gamla herrgården och dess flyglar är nedbrunna finns än idag en kulturhistorisk atmosfär i området som stärks av kvarvarande gamla brukshus, ruiner och de gamla träden i den engelska parken.

Älvsbacka har en rik och varierad natur. Här möts olika naturtyper och klimatzoner. Möt tjäder och mård i norrlandsskogen, blåsippsblå mattor och visslande järpar i rika kalkrika granskogar, lyssna till smålommens vildmarksljud från någon av alla tjärnar och förundras av vackra och rara fjärilar på blommande skogsängar.

Älvsbacka är idag ett ”inneställe för utemänniskor”. Vill du vandra själv eller i grupp, rasta eller sova vid något av våra vindskydd, fika, laga mat i grillstugan, fiska, åka skridskor, skidor, bada, paddla kanot, lära om natur och kultur, sommarfika på Älvans kafé, bada vedeldad bastu ja då är Älvsbacka och Östanåsområdet den givna utflykten för dig, dina vänner, din skolklass, ditt företag.

utsikt över Gräsmången Fotograf: Håkan Nilsson

Om personuppgiftbehandling och cookies(kakor) kontakta: webbansvarig

Copyright © 2021 Älvsbacka

 

 

 
 
 
 
 
Bokningslista bastu
 
Hitta hit!
 
Snabbfakta Älvsbacka
 
Solkartan, funkar huset för solpaneler?
 

Alvsbacka Webbmail 

 

 
Operation rädda bina!

Schools for the future!