Kanoter!
Nere i Kyrkviken ligger Älvans båda kanoter. Älvanmedlemmar kan låna dem gratis. För icke medlemmar går det att hyra: 50kr/timmen, 150kr/halvdag, 200kr/heldag
Paddlar och flytvästar finns hos Elisabeth tel 070-5401986

Lupiner
På senaste medlemsmötet diskuterades vad vi kan göra åt de invasiva blomsterlupinerna. Förslaget blev att man "adopterar" en sträcka och försöker bekämpa lupinerna genom att slå av blommorna flera gånger under året. Slå gärna innan de gått i blom för bästa effekt. Älvan har en el-trimmer för ändamålet som kan lånas av medlemmar. Kontakta Elisabeth H.
Mer information hittas på Karlstad kommuns och Naturvårdsverkets webbplatser.

OBS! Kontakta hakan.nilsson@alvsbacka.se om ni inte har lösenordet till medlemssidorna!

Ni som är intresserade av att få regelbundna Älvsbackanyheter via mail, skicka ett mail till mig /Elisabeth

Hur hanterar byalaget dina personuppgifter?
Hur funkar det med cookies(kakor) på webbplatsen?


Kontaktinformation:
Cecilia Skoglund tel 0705275290 eller epost
styrelsen@alvsbacka.se

Vill du bli medlem i Älvan, byalaget i Älvsbacka?

Vi söker alltid nytt material att publicera på Älvsbackas hemsida. Har du något förslag? eposta byalaget


Har du använt Google? Ser inte alla sidor? Klicka här!

Genomförs helgen 1-2 Augusti. Konsthantverk, konstutställningar, kaféer, trädgårdsutställning, loppisar, foto- och konstutställningar och mycket mera! På grund av Corona kommer vi att ha vissa fysiska begränsningar, men vi gör det bästa av situationen!

Hela programmet hittar ni här!


Välkomna önskar
Byalaget Älvan
Älvsbacka hembygdsförening
Älvsbacka Missionshus
Acksjöns skola
Svenska kyrkan
Tidafors IF

med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan

Älvans sommarkafé!

Varje söndag till och med 9 augusti är det öppet mellan kl 15-20. På grund av Corona kommer vi att ha vissa begränsningar i utbud och i fysiska förutsättningar, men vi gör det bästa av situationen!

Musik i sommarkväll startar 5 juli. Obs förbokning! Program och info här

Välkomna önskar Byalaget

Får!

Åtta fårdamer är i byn. De betar i våra olika hagar och håller landskapet öppet. Bland annat i Ebbas hage i Östanås.

Fåren är väldigt sociala och behöver viss tillsyn. Vi tar en vecka var. Kalender för att anmäla er hittar ni här. Det är enkelt och trevligt. Kolla så att alla är på plats, de verkar må bra och har vatten. Det finns mer instruktioner på lådan vid elaggregatet.

Byalaget

Vandringstips i Älvsbacka!

Karlstads kommun har gjort ett fantastiskt jobb med att renovera våra vackra och omväxlande vandringsleder i Älvsbacka. @friluftslivkarlstad har gjort ett antal livesändningar från lederna i Älvsbacka. Jättekul!

Varför inte passa på att vandra nu i dessa coronatider?
Garanterat unika natur- och kulturupplevelser!

Läs mer här!

.

Snabbfakta om Älvsbacka

Älvsbacka ligger knappa 5 mil norr om Karlstad mellan sjöarna Gräsmången och Östra Örten. Längs det vattendrag som förbinder de bägge sjöarna ligger byn Östanås. Här anlades 1642 ett järnbruk med tillhörande herrgård som senare blev en träffpunkt för dåtidens svenska societet. 1894 gick bruket i konkurs.

Sedan dess har området med tillhörande byggnader varit skola för vanartiga gossar, verkstadsskola, turistanläggning, flyktingförläggning m.m. Trots att den gamla herrgården och dess flyglar är nedbrunna finns än idag en kulturhistorisk atmosfär i området som stärks av kvarvarande gamla brukshus, ruiner och de gamla träden i den engelska parken.

Älvsbacka har en rik och varierad natur. Här möts olika naturtyper och klimatzoner. Möt tjäder och mård i norrlandsskogen, blåsippsblå mattor och visslande järpar i rika kalkrika granskogar, lyssna till smålommens vildmarksljud från någon av alla tjärnar och förundras av vackra och rara fjärilar på blommande skogsängar.

Älvsbacka är idag ett ”inneställe för utemänniskor”. Vill du vandra själv eller i grupp, rasta eller sova vid något av våra vindskydd, fika, laga mat i grillstugan, fiska, åka skridskor, skidor, bada, paddla kanot, lära om natur och kultur, sommarfika på Älvans kafé, bada vedeldad bastu ja då är Älvsbacka och Östanåsområdet den givna utflykten för dig, dina vänner, din skolklass, ditt företag.

utsikt över Gräsmången Fotograf: Håkan Nilsson

Om personuppgiftbehandling och cookies(kakor) kontakta: webbansvarig

Copyright © 2020 Älvsbacka

 

 

 
 
 
 
 
Fårkalender
 
Bokningslista bastu
 
Hitta hit!
 
Snabbfakta Älvsbacka
 
Solkartan, funkar huset för solpaneler?
 

Alvsbacka Webbmail 

 

 
 

Schools for the future!