Kontakt

Karlstads el & stadsnät
tel 054 -540 74 00 eller epost:
kundservice.stadsnat@karlstad.se

Vill du bli medlem i Älvan, byalaget i Älvsbacka?

   


av http://www.ictas.vt.edu (http://www.ictas.vt.edu) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

 

Karlstad el & stadsnät

Uppdatering.. de besvärliga markavtalsfrågorna är äntligen lösta! Det är dags att aktivera bredbandet för de fastigheter som fått fiber och mediabox installerat! Om ni känner er osäkra på vilket tjänsteutbud som passar just er testa i Karlstad stadsnäts tjänstekoll eller välj direkt i tjänsteportalen. Alternativt använd den konstnadsfria komigång garantin hos bredbandshjälpen, tel 054-444 00 10. Ett hembesök ingår där de hjälper till med installation

Historik: Karlstad el- och stadsnät kallade till informationsmöte om fiberutbyggnad i Älvsbackatrakten onsdagen 6 april 2016 i Älvsbacka sockenstuga. Intresset var uppenbarligen mycket stort för sockenstugan var fylld till bristningsgränsen. Karlstads el & stadsnät presenterade fakta kring den planerade fiberutbyggnaden i Älvsbackabygden. Under 2017 påbörjade Karlstad el & stadsnät en första utbyggnadsfas från Näs söder om Östra Örten och med sträckning på västra sidan om Östra Örten upp till Östanås. Under 2018 påbörjades också nadra utbyggnadsfasen på östra sidan om Östra Örten.

Frågor & Svar:

Måste vi bilda en fiberförening och börja arbeta med projektering, byggnation och drift av fibernätet?

Svar: Nej! Karlstad el & stadsnät bygger och sköter fibernätet. Ett antal tjänsteleverantörer, 16-17 st i dagsläget, finns tillgängliga som kan levera internet, tv, telefoni med mera. Bara för varje ansluten fastighet att välja det tjänsteutbud som passar ens behov.

Vad kommer det att kosta att ansluta sig? Svar: Går inte att säga definitivt idag. Målsättningen är att det ska kosta strax under 20 000 kr för privatfastigheter och strax under 30 000 kr för företag.Uppdaterat: kan hamna på 17 900 kr/fastighet för privatpersoner. Det kommer att vara möjligt att ansluta sig i efterhand, men då sannolikt till en större kostnad. I det fallet måste man själv fixa markupplåtelseavtal, fixa grävning osv.
Hur anmäler man sig? Svar: Kontakta Karlstads el & stadsnät tel 054 -540 74 00 eller epost: kundservice.stadsnat@karlstad.se
Intresseanmälan är inte bindande. Ett speciellt anslutningsmöte kommer att genomföras när det börjar närma sig anslutningsdags. Bl.a. kommer man diskutera praktiska detaljer och bindande anslutningsavtal kommer att tecknas.
Bör man invänta 5g(nästa generationen av mobila nät) i stället för fiber? Svar: Ifrån NyTeknik 6 april 2016, Fredrik Tufvesson, 5g-expert och professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola, Björn Berg, informatör på Telia Sonera, och Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor får frågan: Nej, svarar alla tre!

– Mobilkommunikation är ett bra komplement. Men fiber kommer – för överskådlig framtid – att ha högre kapacitet. Vänta inte på 5g, uppmanar Fredrik Tufvesson.

– En fördel med fiber är att man får den hastighet man köpt, i alla fall nästan. I mobilnäten varierar det, säger Patrik Nilsson på Telenor.

– Blir man erbjuden fiber, så tveka inte, säger Björn Berg på Telia, som liksom Telenor säljer både fiber och mobilitet.

För övrigt en mycket läsvärd artikel om 5g och dess möjligheter och begränsningar!!

Men ADSL eller 4g, då. Räcker inte det?

Svar: ADSL( via kopparledningar) är föråldrad teknik och nedmonteringen har redan påbörjats i Värmland. Uppdaterat! Telia har stängt ner ADSL i Älvsbackatrakten våren 2017!!

4G är ett mobilt nätverk och kommer att behövas för alla mobila enheter vi har; Alla mobiltelefoner, skogsmaskiner, entreprenadmaskiner, datainsamlingar där nätverk saknas, personbilar. Överallt kommer det finnas behov av trådlösa uppkopplingar. Att då försöka använda nätet samtidigt för IP-tv, IP-telefoni och bredbandstjänster kommer göra att nätet blir mycket belastat vilket ger begränsade överföringshastigheter.
Läs mer artikel "Så lite mobilsurf får du för pengarna" ifrån Internetstiftelsen i Sverige

Vad ingår i anslutningsavgiften? Svar: Priset inkluderar en fiberanslutning in i fastigheten, en mediabox och grävning fram till din tomtgräns (grävningen på din tomt ansvarar du själv för). Karlstad stadsnät monterar mediaboxen och ansluter fibern
Hur ska jag gräva på min tomt? Svar: Karlstad stadsnät kan rekommendera lämpliga entreprenörer om man inte vill gräva själv. Vill man gräva själv krävs ett djup på 30-40 cm som är ett spadtag brett.
Hur väljer jag tjänster? Svar: Som ny kund i stadsnätet ingår en gratis Kom igång-garanti. Om man så önskar, gör Karlstads stadsnät ett hembesök, går igenom behoven och hjälper till med att beställa tjänster.
Finansiering och lån? Svar: En anslutning till Karlstads Stadsnät räknas som en investering i fastigheten och följer därför samma låneregler som övriga investeringar och utbyggnader i fastigheten. Kontakta din bank om du vill veta mer.
Är det en bra investering? Svar: Den första frågan potientiella fastighetsköpare ställer idag;"finns det bra internetanslutning?" En investering i en landsbygdsfastighet innebär alltid en viss ekonomisk risk, men fiberanslutning är sannolkt något som faktiskt lönar sig.
   
Svar på många fler frågor finns på Karlstads el & stadsnät webbplats!
   
   
   
 

Om personuppgiftbehandling och cookies(kakor) kontakta: webbansvarig

Copyright © 2018 Älvsbacka